Volám sa Ahmad Alfandi. Mám 34 rokov a pochádzam z Indonézie. V ENAK-u som začal pracovať v júni tohto roku.
K vareniu ma priviedla moja mama, ktorá pre nás varievala od samého detstva. Jej jedlo bolo vždy pripravované s láskou a chutilo fantasticky. Hovorievala mi, že ak chcem byť kuchár, musím variť so celým svojím srdcom a s úsmevom na tvári.
Moja životná voľba bola v tomto prípade viac než jasná – varenie a bol som ochotný podstúpiť akékoľvek kroky, aby som si tento sen uskutočnil. Začal som navštevovať špeciálnu kuchársku školu, po ktorej som začal navštevovať univerzitu, aby som sa mohol stať šéfkuchárom.
Mojou prvou pracovnou skúsenosťou bol hotel v Jakarte. Od tamojšieho profesionálneho kuchára som sa naučil mnohým veciam, ako kreativite, trpezlivosti, výnimočnosti. Vysvetlil mi, že všetko, čo sa naučím a drina, ktorú pri tom vynaložím mi dopomôže k splneniu môjho sna stať sa dobrým kuchárom a variť chutné jedlá, kvôli ktorým sa ľudia budú radi vracať.
Po tomto som sa rozhodol vycestovať do Európy a skúsiť si varenie úplne odlišné od ázijskej kuchyne. Pracoval som na výletnej lodi po dobu 8 rokov, kde som sa priučil variť rôzne druhy jedál z rôznych krajín. Nebolo veľmi náročné prispôsobiť sa európskej kuchyne. Ázijská sa od tunajšej veľmi neodlišuje, iba s tým rozdielom, že v Ázii pri príprave používame viac byliniek a korení a jedlá sú pikantnejšie. V ENAK-u sa pri príprave jedál pre slovenských zákazníkov musím pravdupovediac trochu „krotiť“ so silnejšími koreniami.
Zo svojou manželkou dodnes radi spolu varíme, je to pre nás istý druh relaxu a zábavy. Či už varíte pre rodinu alebo zákazníkov, základ je ten istý: robiť ľudí šťastnými, v mojom prípade – jedlom.
Posledná vec na záver: Vždy milujte to, čo robíte a robte to celým svojim srdcom.
Leave a Reply