5. december 2019
Ahmad Alfandi – Kuchár priamo z Indonézie

Volám sa Ahmad Alfandi. Mám 34 rokov a pochádzam z Indonézie. V ENAK-u som začal pracovať v júni tohto roku.
K vareniu ma priviedla moja mama, ktorá pre nás varievala od samého detstva. Jej jedlo bolo vždy pripravované s láskou a chutilo fantasticky. Hovorievala mi, že ak chcem byť kuchár, musím variť so celým svojím srdcom a s úsmevom na tvári.
Moja životná voľba bola v tomto prípade viac než jasná – varenie a bol som ochotný podstúpiť akékoľvek kroky, aby som si tento sen uskutočnil. Začal som navštevovať špeciálnu kuchársku školu, po ktorej som začal navštevovať univerzitu, aby som sa mohol stať šéfkuchárom.
Mojou prvou pracovnou skúsenosťou bol hotel v Jakarte. Od tamojšieho profesionálneho kuchára som sa naučil mnohým veciam, ako kreativite, trpezlivosti, výnimočnosti. Vysvetlil mi, že všetko, čo sa naučím a drina, ktorú pri tom vynaložím mi dopomôže k splneniu môjho sna stať sa dobrým kuchárom a variť chutné jedlá, kvôli ktorým sa ľudia budú radi vracať.
Po tomto som sa rozhodol vycestovať do Európy a skúsiť si varenie úplne odlišné od ázijskej kuchyne. Pracoval som na výletnej lodi po dobu 8 rokov, kde som sa priučil variť rôzne druhy jedál z rôznych krajín. Nebolo veľmi náročné prispôsobiť sa európskej kuchyne. Ázijská sa od tunajšej veľmi neodlišuje, iba s tým rozdielom, že v Ázii pri príprave používame viac byliniek a korení a jedlá sú pikantnejšie. V ENAK-u sa pri príprave jedál pre slovenských zákazníkov musím pravdupovediac trochu „krotiť“ so silnejšími koreniami.
Zo svojou manželkou dodnes radi spolu varíme, je to pre nás istý druh relaxu a zábavy. Či už varíte pre rodinu alebo zákazníkov, základ je ten istý: robiť ľudí šťastnými, v mojom prípade – jedlom.
Posledná vec na záver: Vždy milujte to, čo robíte a robte to celým svojim srdcom.
5. marec 2019
Ako chutí Bangkok

Ako sme navštívili hlavné mesto Thajskej kuchyne
Nedávno sme absolvovali kratší, ale o to „nabitejší“ výlet do Bangkoku. Pre Bangkok sme sa rozhodli preto, že aj u nás v bistre pripravujeme zopár thajských pokrmov a kde inde sa môžete naučiť najviac ako priamo v hlavnom meste thajskej kuchyne. Každý deň sme pre vás počas nášho niekoľko dňového výletu od rána do večera skúšali všetky možné druhy jedál a pokrmov.
Read More2. október 2018
Singapure plný chutných zážitkov

Alebo ako sme sa v Singapure novým chutiam priučili
Tento rok sme sa rozhodli vycestovať spolu s našimi kuchármi z ENAK-u za gurmánskym zážitkom do ďalekého Singapuru. Singapur je známy ako jedno z najdrahších miest na svete. My sme sa však na svojich potulkách sústredili najmä na tzv. street food, resp. na miestne pouličné warungy. Mesto je plné rôznych ázijských štvrtí ako napr. indická, čínska, kde sme vyskúšali aj miestne tradičné jedlá. Okrem toho sme si dali aj jedlá z kuchýň, ktoré nám boli o trochu známejšie, resp. sme mali možnosť vyskúšať ich na našich minulých cestách: thajskú a indonézsku. Zo všetkých možných kombinácií a chutí nám však najviac „učarovala“ práve indická kuchyňa. Ako kuchári sme samozrejme skúsili aj michelinsku reštauráciu.
22. máj 2018
Exotické Thajsko plné vôní a chutí

Uplynulé dni sme rozhodli vycestovať do ďalekých krajín. Do krajín plných exotických chutí, z ktorých čerpáme našu najväčšiu inšpiráciu. Rozhodli sme sa tak, aby sme vám priniesli nové jedlá, ktoré máte možnosť vyskúšať aj v podobe denných špeciálov. Navštívili sme Loh, Samou, Bangkok, Krabi a nižšie vám prinášame zopár záberov z týchto exotických potuliek.
27. november 2017
Exotické novinky od Caffé Molinari

„Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy.“ Stephanie Piro
Milovníci dobrého jedla, v tomto prípade dobrej kávy!
Dovoľte, aby sme Vám v nasledujúcich riadkoch predstavili tri nové druhy kávy, ktoré sme si pre vás pripravili. Ako je už v Enak-u známe, dávame si záležať na kvalitnej a originálnej káve. Vyberáme pre vás tu najlepšiu kávu dovezenú z ďalekých kávových plantáží.

Kam za naozaj autentickou a chutnou “áziou”? No predsa do Trnavy, kde sídli štýlové ENAK bistro & restaurant. Prečítajte si čo o nás napísali v renomovanom portáli STARTITUP.SK
9. máj 2017
Návšteva blogera v Enaku

Známy bloger a cestovateľ zatúžil po exotickom jedle, ktoré si na cestách po juhovýchodnej Ázii veľmi obľúbil. Pri návšteve Trnavy tak zavítal aj k nám do Enak bistra a reštaurácie. Viac o jeho gurmánskom pôžitku sa dočítate na blogu:
Kde sa najesť v Trnave? Ja som skúsil Enak bistro, ktoré prekvapilo
24. november 2016
Kúsok Thajska v Trnave – káva Panghkon

Nová káva Phangkton v Enak bistro & restaurant
Do nášho bistra a reštaurácie Enak sme pre vás priniesli kúsok Thajska, ktorý sa priamo k nám do Trnavy dostáva v podobe kávy. Pre lepšiu predstavu o pôvode a výnimočnosti tejto kávy zvanej Pangkhon (podľa miesta odkiaľ pochádza) sa vám ju skúsime nasledujúcimi riadkami aspoň trochu priblížiť.
Ponúkaná káva pochádza z Thajska, konkrétne z farmárskej kávovej oblasti Doi Pangkhon nachádzajúcej sa v thajskej provincii Chiang Rai. Na medzinárodnom trhu je síce táto výberová káva nováčikom, farmári sa však v Doi Pangkhonu venujú pestovaniu kávy už takmer 40 rokov. Ich pôdy bohaté na minerály a kríky Catimoru dodávajú káve komplexnosť a štipku pikantnosti. Káva pochádza od mladých farmárov – Ata a Pupae, ktorí majú ešte len 26 a 30 rokov. Sú treťou generáciou pestovateľov kávy aktívne sa usilujúcich o zapojenie špecializovaných kupujúcich do obchodu.
5. október 2016
Božsky sladké a stále zdravé

Raw dezerty od Ivet raw & vegan food
V našom bistre a reštaurácii Enak sme od februára tohto roku zaviedli novinku – raw dezerty od Ivet. Keďže sú už neoddeliteľnou súčasťou našej ponuky, dovoľte, aby sme vám tieto dezerty a ich stvoriteľa v krátkosti predstavili.
Ivet – Iveta Novotná je mladá ambiciózna milovníčka raw dezertov, ktorá svoju vášeň a radosť priviedla do dokonalosti. Prvú „dielňu“ raw dezertov založila v Trenčíne, odkiaľ sa dostala do povedomia kaviarní a reštaurácií po celom západnom Slovensku. Spolu so svojou kolegyňou (mimochodom taktiež Ivet) pripravujú dezerty, ktoré sú jedinečné svojím originálnym vzhľadom a najmä božskou chuťou. Pri vytváraní týchto klenotov využívajú iba tie najkvalitnejšie ingrediencie od overených dodávateľov.
1. august 2016
Večer balijskej kultúry v bistre Enak

V našom bistre sa Vám denne snažíme sprostredkovať stretnutie s exotickými chuťami juhovýchodnej Ázie, pričom inšpiráciu čerpáme hlavne z čarovného ostrova v srdci Indonézie, z Bali. Aby sme vám aspoň trochu priblížili kultúru tohto magického ostrova, pripravili sme si pre vás v našom bistre Enak večer balijskej kultúry, ktorý sa konal 18. júna. Išlo o spojenie ochutnávky tradičných jedál a príjemnej atmosféry, ktorá Vás aspoň na chvíľu preniesla na tento vzdialený ostrov.